Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Модератор: rimty

Ответить
Ady88
Новичок
Новичок
Сообщения: 95
Зарегистрирован: 24 янв 2009, 23:08

Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение Ady88 » 17 мар 2013, 18:50

3)Село Казанешты http://www.moldovenii.md/md/section/328/content/3590
Pe Răut, în satul Cazăneşti, raionul Teleneşti a fost construită prima staţie hidroelectrică din Republica Moldova (1954), care a funcţionat o perioadă de timp nu prea îndelungată, iar odată cu punerea în funcţiune a centralei hidroelectrice de la Dubăsari la începutul anilor 1960 a fost închisă, pentru că era nerentabilă. Cu toate acestea, barajul şi lacul de acumulare mai sus de el există pînă în prezent. Este un loc foarte pitoresc.
Изображение
Изображение
Изображение
http://wikimapia.org/#lat=47.6172374&lo ... 29&m=s&v=9
http://geoportal.md/en/default/map#lat= ... ers=_base1
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

спартак
Гражданин
Гражданин
Сообщения: 2693
Зарегистрирован: 08 мар 2011, 01:19

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение спартак » 30 мар 2013, 22:36

Казанешты.. Судя по уровню стока, глубина водохранилища нормальная. Караси и карпы водятся. В прошлом году рыбаки на форуме выкладывали 3-х кг карпов с Казанешт.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

kircea
Новичок
Новичок
Сообщения: 18
Зарегистрирован: 15 фев 2010, 01:10

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение kircea » 30 мар 2013, 23:08

И газета Тимпул писала о ГЭС из Кэзэнешт. Увы по данным из газеты все оборудование в 90-х сдали на металлолом... так что восстанавливать особо нечего
La Cazanesti, raionul Telenesti, exista ramasitele unei minicentrale electrice furate de ostasii sovietici din Austria. Chiar daca nu are acte si proiect ingineresc, ea a functionat intre anii 1954 si 1967, asigurand patru sate cu energie electrica.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, centrala a fost dezmembrata bucata cu bucata si dusa la metal uzat. Spre deosebire de alte 16 centrale de acest gen, care au existat in RM si care au fost distruse pana la fundatie, minihidrocentrala de la Cazanesti a ramas inca in picioare. Acum, un fost profesor de istorie din sat are nastrusnica idee de a o restaura.

Iacob Cazacu este preocupat de ideea restaurarii centralei de mai bine de 15 ani. Numai ca prea multe crize au trecut peste Moldova, iar profesorul a fost nevoit de cateva ori sa lase scoala si sa mearga ilegal la munci in Rusia. Cu greu si-a ajutat copiii sa capete studii universitare. De cinci ani, feciorul mai mare si fiica, impreuna cu familiile lor, s-au stabilit in Canada. Iar de doi ani parintii isi viziteaza periodic odraslele peste ocean. In Hamilton, Canada, Cazacu a gasit si solutia visului sau: „Vreau sa le arat copiilor ca si in Moldova se poate munci si trai bine. Sa-i fac sa se intoarca acasa. Pe toti cei plecati, nu numai pe copiii mei”. Spune ca o parte din bani ii poate obtine din proiecte europene, iar o alta parte de la comunitatea romanilor din Canada, care i-a promis ca-l va ajuta.

In Romania sunt sute de minicentrale, la noi doar una

„Romania este plina de astfel de minicentrale, iar la noi a ramas doar una. Se pot face foarte multe cu aceasta centrala. Fiind restaurata, ea poate servi ca sistem autonom de energie electrica. Guvernul tot vorbeste de fabrici de prelucrare primara a fructelor si legumelor, ar fi o solutie de energie pentru o fabrica. Totodata, ea poate sa fie si un monument. Este un lucru minunat care trebuie dus la capat”, viseaza cu ochii deschisi barbatul. Deocamdata, hidrocentrala de pe Raut nu este luata la evidenta de nimeni. La insistentele profesorului, primaria a inceput un proces de judecata prin care intentioneaza sa recupereze imobilul parasit. Abia dupa aceasta, Iacob Cazacu o va putea lua in arenda pe un termen mai indelungat. De asemenea, profesorul spune ca ar putea include in proiectul sau si turnul de apa al fostului conac boieresc, aflat in aproprierea constructiei, care sta sa se prabuseasca.

In 1996, Boris Burca, fostul sef al gospodariei agricole din localitate, actualmente presedintele raionului, a incercat pentru prima data sa reabiliteze centrala. Pentru ca la Chisinau nu exista un institut de proiectari de acest fel, a apelat la Institutul de studii si proiectari hidroenergetice din Bucuresti. Dupa vizita de studiu, patru specialisti romani au efectuat un referat tehnic in care au estimat lucrarile de reconstructie la 800 de mii de dolari. Acum, Cazacu zice ca proiectul ar putea costa circa doua milioane de dolari. Omul povesteste ca mai are un fiu care absolva Politehnica si spera sa-l coopteze in afacere. „Fata si ginerele sunt medici si s-au integrat usor in mediul canadian, baiatul insa mai tanjeste dupa Moldova. A lucrat inginer la „Moldtelecom”. Au fost nevoiti sa plece. Ma duc acolo - ma roade dorul de casa. Vin aici - le duc dorul copiilor”, se destainuieste Iacob Cazacu.

„Ar fi frumos sa avem o centrala-muzeu”

Presedintele raionului, Boris Burca, este mai pesimist si zice ca ideea lui Cazacu este o aventura. „Rautul are un flux de apa nu prea mare, si apoi la noi raurile mici au inceput sa sece”, considera el. Aflam ca, de altfel, Burca a trecut deja prin aceeasi aventura. Dupa tentativa 1996, el a mai incercat de cateva ori sa aduca diversi experti internationali. Prin 1999-2000, pe cand era prefect, uneori se deconecta lumina si a vrut sa reabiliteze centrala pentru a alimenta cu energie electrica internatul din Cazanesti. „Japonezii pe care i-am adus mi-au spus pe sleau - costa prea mult, mai bine fac o minicentrala diesel”, adauga Burca. Proiectul de reabilitare elaborat de romani prevedea constructia a doua turbine a cate 125 kW, in total 250 kW. „In anii ’50 era suficient pentru a alimenta patru sate, nu existau atatea becuri si aparate electrocasnice. Acum aceasta tensiune ar ajunge doar pentru scoala-internat. Ar fi frumos sa o reabilitam. Sa fie o centrala-muzeu care sa produca energie electrica”, afirma presedintele raionului.

17 minicentrale au fost duse la metal uzat

Potrivit cercetatorilor de la Institutul de Energetica de pe langa ASM, centrala de la Cazanesti a fost construita intre 1950-1953 din utilajul adus in timpul razboiului de catre ostasii sovietici din Austria. Ea a functionat pana in 1964, cand a fost pus in functiune primul bloc al Centralei de la Cuciurgan. Atunci, toate cele 17 centrale mici construite in scop agricol (de fosta Selenergo) au fost abandonate, nemaifiind rentabile. Barajele de acest gen erau prevazute cu mai multe destinatii: vara pentru irigatii, primavara si toamna pentru producerea energiei electrice. La inceputul anilor 1990, la Institutul de Energetica a existat un proiect de transformare a hidrocentralei din Cazanesti in muzeu al energeticii. Ulterior la guvern a ajuns un proiect de hotarare pentru restabilirea tuturor minicentralelor. Politicienii au uitat de ele, moldovenii le-au carat caramida cu caramida acasa, iar utilajul a ajuns la metal uzat. Satenii isi amintesc ca la inceput au disparut acoperisul si grinzile, dupa care bobinele au fost vandute pentru continutul lor de cupru s.a.

„Este un proiect de energie ecologica, am putea obtine chiar si o creditare avantajoasa. Din pacate, de vreo 15 ani statul nu se gandeste la asta, iar oamenii sunt prea indiferenti”, conchide Iacob Cazacu, temerarul care in aceste zile se afla in drum spre Canada, pentru a cauta filantropi.

http://www.timpul.md/articol/istoria-ul ... -7260.html

Аватара пользователя
rimty
Главный модератор
Главный модератор
Сообщения: 18351
Зарегистрирован: 21 дек 2008, 22:21

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение rimty » 07 июн 2013, 12:09

Ady88 писал(а):3)Село Казанешты http://www.moldovenii.md/md/section/328/content/3590
Pe Răut, în satul Cazăneşti, raionul Teleneşti a fost construită prima staţie hidroelectrică din Republica Moldova (1954), care a funcţionat o perioadă de timp nu prea îndelungată, iar odată cu punerea în funcţiune a centralei hidroelectrice de la Dubăsari la începutul anilor 1960 a fost închisă, pentru că era nerentabilă. Cu toate acestea, barajul şi lacul de acumulare mai sus de el există pînă în prezent. Este un loc foarte pitoresc.
Казанештская колхозная ГЭС.
Oткрытка 1950х годов (аукционная):
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
avantyrist
Местный
Местный
Сообщения: 380
Зарегистрирован: 20 май 2010, 09:14
Контактная информация:

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение avantyrist » 05 май 2014, 14:05

Воспоминания Алексея Гэинэ о ГЭС в с. Кэзэнешть

ЭЛЕКТРОСТАНЦИЯ НА РЕУТЕ
Конечно это запоминается на всю жизнь. Во первых, потому что их не так много нигде. Ни в Молдавии, ни в России, да и в других местах. Во-вторых, потому, что эта электростанция прославила родное село если не на всю республику, то, по крайней мере, среди соседних сел. Я думаю, что она заслуживает значительно большего внимания, даже если она будет вызывать ухмылку и , возможно, оправданные возражения.
Она была построена на Реуте между Кэзэнешть и Вадул-Лекой, согласно некторым источникам, в 1954-м году (V и T Golub). Согласно другим - в 1958. Мощность ее - несколько дестяков Мегаватт, то есть она значительно слабее дубоссараской, но все же она была в состоянии обеспечивать электроэнергией несколько близлежащих сел: Вадул-Лека, Брынзены (Старые и Новые), Ордэшей, Пиструень, Негурены и Кицканы.

У нас дома, электролампочку вставили в 1958-м году и поэтому я думаю, что эдектростанция была запущена в 1958-м году. Это была межколхозная электростанция, построенная при Георгиу для нужд колхозов и колхозников. Припоминаю точно, как мама сидела по вечерам при свете керосиновой лампы, проверяя тетради школьников до 1958-го года. Керосин продавался в селе на рынке и, изредка, даже я ходил за керосином. Когда электростанцию запустили некоторые говорили:

- Горит электролампочка Ильча.

Вот, мол, как заботятся Ленин и коммунисты о трудящихся.

В один вечер, папа, устав от керосиновой лампочки, подал заявление в колхоз, чтобы нам провели электропроводку и, в один вечер, появилась первая электролампочка. Через несколько дней электролампочка появилась и в других комнатах. По поводу этих электролампочек возникали изредка споры в семье. Папа, вернувшись из правления колхоза, пересказал маме целую лекцию о прогрессе, которые приносит за собой коммунистическая партия и большевики. На что мама сказала:
- Знаю, но все равно немцы и румыны имели электричество раньше русских. Румыны построили первый в мире нефтепровод и в Бухаресте электричество было раньше чем в Москве.
- У нас в Кицканах до войны было электричество от Дизелей немецкого производства, -говорит папа.

Однако, пропаганда брала свое.

Так что, независимо от того какая это была лампочка, Ленинская или немецкая, мы стали платить за нее и получали электричество, благо папа и мама получали зарплату, а мы еще были и хозяевами- единоличниками. Лишь в следующем году папа вступил в колхоз.

Как бы то ни было, к 7-му классу мы довольно часто бывали на электростанции, а проходя по ней в Вадул-Лека дух захватывало. Она была высотой в 20 метров. Несколько тяжелых щитов высотой в 5 или 6 метров поднимали северную часть реки. Со стороны Вадул-Леки было машинное отделение, в которой находились турбины. С самого верху электроцентрали дети прыгали в воду к северу, то есть против течения, но можно было прыгать с меньшей высоты (5-6 метров) по течению на юг в резервуар, где глубина воды была около 2-х метров.

http://www.proza.ru/2009/02/06/938

Аватара пользователя
Дуболом
Гражданин
Гражданин
Сообщения: 1374
Зарегистрирован: 27 апр 2009, 19:04

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение Дуболом » 11 сен 2014, 08:06

Этим летом в одном из соседних с Казанештами сёл, довелось услышать легенду о том, что ГЭС на Реуте построил местный барин, дабы обеспечить электричеством своих крестьян. :) Вроде и времени с тех пор не много прошло, живы очевидцы, а вот поди ж ты.

спартак
Гражданин
Гражданин
Сообщения: 2693
Зарегистрирован: 08 мар 2011, 01:19

Re: Заброшенные микро ГЭС на речке Рeут

Сообщение спартак » 11 сен 2014, 09:34

Дуболом писал(а):Этим летом в одном из соседних с Казанештами сёл, довелось услышать легенду о том, что ГЭС на Реуте построил местный барин, дабы обеспечить электричеством своих крестьян. :) Вроде и времени с тех пор не много прошло, живы очевидцы, а вот поди ж ты.
Да уж. Как сильна в бессарабцах мечта о добром барине. :) Наверное спутали с председателем .

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 20:07

Дублирую снимок микро-ГЭС, сделанный в середне 1950-х гг, и выложенный SOKOL592 в общей теме:
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 20:08

8 января 2018 года.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 20:08

8 января 2018 года.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 20:09

8 января 2018 года.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 20:09

8 января 2018 года.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Аватара пользователя
corax
Администратор
Администратор
Сообщения: 12915
Зарегистрирован: 07 мар 2008, 11:55
Откуда: Кишиневъ

Re: Микро-ГЭС на реке Реут в Казанештах

Сообщение corax » 08 янв 2018, 21:06

В сравнении.
Микро-ГЭС в Казанештах: 1950-е и 2018 гг.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Ответить

Вернуться в «Микро-ГЭС в Бессарабии и Молдове»